Power BI Desktop یک نرم افزار ویندوزی کاملا رایگان برای طراحی گزارشات و داشبوردسازی هست.
دقت کنید که ما با این نرم افزار فقط طراحی گزارش رو انجام میدیم و بعد از اینکه گزارش آماده شد، باید بر روی ریپورت سرور یا سرور ماکروسافت قرار بگیره تا کاربران نهایی از طریق موبایل اپلیکیشن یا مرورگر وب بتونن ازش استفاده کنن.
برای ساخت یا مشاهده فایل اکسل , کاربر باید نرم افزار اکسل رو داشته باشه اما در پلتفرم پاور بی ای فقط کاربری که طراحی رو انجام میده نیاز هست که نرم افزار رو داشته باشه و برای کاربر نهایی هیچ نیازی نیست .
زمانی که نرم افزار Power BI Desktop را باز می کنید صفحه زیر باز می شود. از اینجا می توانید به فایلهایی که قبلا باز کرده بودید دسترسی پیدا کنید و یا از طریق Get data به دیتاها دسترسی یابید و یا با استفاده از گزینه Open from report server به report server خودتان وصل شده و اطلاعات را از آنجا بخوانید.
در وسط این صفحه تعدادی فیلم و مطالب آموزشی قرار داده است.
می توانید این صفحه راببندید و وارد صفحه اصلی Power BI Desktop شوید. که به شکل زیر می باشد.
در اینجا یک دید کلی از کار در این محیط و تهیه گزارشات را بیان می کنیم. در مرحله اول باید دیتا را بخوانید . روی گزینه Get Data کلیک کرده و پنجره ای باز می شود که تعدادی از منابع اطلاعاتی مهم از جمله Excel ، Sql Server ، Web و … را می توانید انتخاب کنید.
و اگر به قسمت More بروید لیست کامل منابع اطلاعاتی که Power BI Desktop ساپورت می کند را نشان می دهد.
برای شروع کار از قسمت Excel یک فایل اکسل می خوانیم. در این صورت power bi desktop به اون فایل اطلاعاتی وصل می شود و دیتای آن را در اینجا بارگذاری میکند و یک نسخه از آن را در این محیط ایجاد می کند. صفحه زیر باز می شود که شما باید از سمت چپ، شیت ها و یا فایلهای مورد نظر را انتخاب کرده و گزینه Load را بزنید. در این صفحه بطور خلاصه تعدادی از رکوردهای جداول شما را نشان می دهد.
با زدن دکمه Load دیتاهای ما import می شوند، به اصطلاح در اینجا می گویند از روش Import دیتا خوانده شده است.
ساده ترین روش خواندن اطلاعات این روش Import می باشد. این مرحله با توجه به حجم دیتاهای شما می تواند زمان بر باشد.
بعد از آنکه دیتاها را خواند می توانیم گزارش های خود را طراحی کنیم.
در صفحه Power BI Desktop سه Tab داریم که عبارتند از Report ، Data view و Model view
در صفحه Report می توانید ویژوال ها را ببنید و رسم کنید.
در صفحه Data می توانید آن اطلاعاتی که دارید کار میکنید را به صورت سطری و ستونی می بینید.
در صفحه Model میتوانیم دیتا مدل بسازیم و خیلی مهم می باشد.
وارد صفحه Report view شده و از قسمت Visualizations یک ویژوال بعنوان مثال Stacked bar chart را کلیک کنید و این ویژوال در صفحه رسم می شود.
برای مقدار دهی به هر ویژوالی ابتدا باید ویژوال را انتخاب کنید و سپس از قسمت Fields بخش های مختلف ویژوال را مقداردهی کنید. این بخش ها عبارتند از :
Axis: محور
Value: مقداری که می خواهید ببینید مثلا جمع فروش، حتما در این قسمت از مقادیر عددی استفاده کنید. کنار فیلدهای عددی همیشه علامت سیگما قرار دارد. خود Power BI بصورت پیش فرض اگر مقادیر عددی در قسمت value قرار دهید مقادیر را جمع می کند، بعبارتی Sum می کند روی آن ستون و جواب را نشان می دهد.
از قسمت Visualization یک ویژوال Pie chart انتخاب می کنیم. و بخشهای آن را مقداردهی می کنیم. در شکل زیر نسبت فروش کالاها را نشان می دهد.
حالا فرض کنید گزارش ما به شکل زیر طراحی شده و می خواهیم در سرویس یا Report Service قرار دهیم.
از منوی فایل گزینه Publish و سپس گزینه Publish to Power BI را انتخاب کنید.
صفحه Sign in باز می شود که باید اکانت خود را بنویسید. Workspace را انتخاب کنید. وقتی فایل شما Publish شود پیغام زیر را می دهد.
روی لینک کلیک کنید Power BI Service را باز می کند و این گزارش را نشان می دهد. توجه کنید که اگر دیزاین فایل اصلی pbi را تغییر دهید برای اینکه این تغییرات در Power BI Service لحاظ شود باید مجدد مراحل publish را طی کنید. و فایل جدید را Replace کنید. و همچین بعد از باز کردن فایل در سرویس باید دکمه رفرش را بزنید.
برای اینکه بتوانیم گزارش را در Power BI Report Server قرار دهیم، از منوی فایل، گزینه Save as و سپس گزینه Power BI Report Server را انتخاب کنید.
در صفحه Power BI Report Server Selection باید لینک Report Server را در کادر پایین وارد نمایید. سپس ok کنید.
وقتی فایل قرار بگیرد پیغام زیر نمایش داده می شود و با کلیک روی Take me there لینک را با فایرفاکس یا کروم باز می کند. توجه کنید که موقع ورود به Power BI Server کاربر باید user name و password بزند. در نتیجه می توانید برای کاربران سطح دسترسی تعیین کنید. بدین ترتیب گزارش ساخته شده را نمایش می دهد.
در اینجا هم اگر دیزاین فایل اصلی pbi را تغییر دهیم باید مجدد همه مراحل publish را انجام دهیم تا تغییرات اعمال شود ولی اگر در فایل دیتای اصلی که فرضا اکسل هستش تغییرات اعمال کردیم باید در صفحه Power BI Report Server فقط کافی است که دکمه رفرش را زده تا تغییرات اعمال شود.